Aan de slag met films en animaties in de klas

Filmpjes en animaties maken in de klas kan op verschillende manieren. Online zijn er verschillende softwarepakketten. Een voorbeeld is de Cinekidstudio. Hier kunnen leerlingen online allerhande mediaproducties maken. Deze [gratis] website is niet commercieel en specifiek op kinderen gericht. Cinekid biedt ook lesbrieven voor gebruik in de klas. Leerlingen moeten wel eerst een account aanmaken en de werkjes kunnen niet gedownload worden. Het is wel mogelijk een link naar het filmpje naar andere mensen te sturen als een soort e-card.

Animatie

Meningsvorming in een creatief jasje
Het uitgangspunt van de Holy Animator is jongeren handvatten bieden om hun opvatting over maatschappelijke onderwerpen eenvoudig visueel vorm te geven. De boodschap van de jongeren wordt verspreid via fora, sociale media, evenementen en festivals. De beste Clips voor Vrijheid worden elk jaar bijvoorbeeld getoond op de grote Bevrijdingsfestivals op 5 mei. Om bij jongeren een bewustmakingsproces over een duurzame en betere wereld tot stand te brengen is het initiatief voor Clips voor Duurzaamheid genomen. De beste clips worden bij duurzaamheidsevenementen getoond. Food from the Hood gaat over het belang van het eten van lokaal verbouwd voedsel.

Iedereen kan werken met zelf gekozen thema’s. Holy Animator kan ingezet worden in het kader van de leerdoelen mediawijsheid, meningsvorming en maatschappelijke bewustwording, creatieve vorming en visuele zelfexpressie, en communicatievaardigheden.

Overzicht [gratis] online multimedia-tools
Naast de hierboven beschreven tools zijn er nog veel meer bruikbare multimedia-tools. Een greep uit het aanbod:

  • Met Picasion kunnen eenvoudige animaties gemaakt worden. Na uploaden van foto’s, het geven van maten en snelheid wordt de animatie onmiddellijk gemaakt en kan als .gif bestand worden gedownload.
  • Artoonix is bij uitstek geschikt voor het tekenen en animeren van bijvoorbeeld cartoons. Je kunt binnen een frame tekenen, de tekening naar een volgend frame kopiëren en vervolgens aanpassen. Ook kun je foto’s en geluid importeren.
  • Pencil is geschikt voor klassieke, getekende animaties en werkt met een tijdlijn en zogenaamde keyframes. Verschillende tekenpennen zijn beschikbaar en ook is het toevoegen van geluid mogelijk. Outputformaten zijn Quick Time en Flash.
  • Met Screedbot en Signbot kun je zogenaamde tekstscrollers maken: bewegende tekst. Eenvoudig tekst intypen, klikken op ‘Maak Animatie’ en klaar. De teksten kunnen later toegevoegd worden aan bestaande animaties.
  • Morphing is een geliefde truc: het in elkaar overvloeien van gezichten. Dat kan heel eenvoudig met Sqirlz Morph. Het programma kan ook gewone animaties maken, maar heeft daarvoor maar zeer beperkte mogelijkheden.
  • Met Dolnk kun je animatiefilms maken en met anderen delen. Het maken van een zelfgetekende Flash-animatie is eenvoudig, maar het resultaat kan niet worden gedownload. Wel via een link op de eigen site opgenomen worden.
  • Met Animoto is het mogelijk een professionele videopresentatie te maken met behulp van foto’s, videoclips en achtergrondmuziek. De gratis versie biedt zeventien verschillende designs. De eigen techniek zorgt voor fraaie overgangen.
  • Bij GoAnimate kun je uit een grote hoeveelheid karakters, achtergronden [al dan niet zelfgemaakt] en geluiden kiezen. Het maken van de animatie is eenvoudig en speciale effecten zijn mogelijk: inzoomen, tekstballonnetjes toevoegen en karakters laten spreken.
  • Bij Xtranormal wordt zelfs een soort digitale filmstudio geboden, waarin je eerst je omgeving kiest en daarna de acteurs. Het programma werkt met een storyboard. Daarna kan heel eenvoudig een animatiefilmpje gemaakt worden.

Meer informatie?
Vives, het vakblad over [ict]vernieuwing binnen het onderwijs, heeft een informatief artikel zelf animaties maken gepubliceerd. Ook het artikel Animaties Maken op de weblog van Margreet van den Berg biedt veel informatie over dit onderwerp.

Bron: Kennisnet [Louis Hilgers, redacteur Kennisnet]

Plaats een reactie